Wednesday, December 16, 2009

Salam Awal Muharram!

Hari Awal Muharram atau Hari Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan dua peristiwa penting berlaku dalam sejarah Islam. Pertama, memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkah ke Madinah pada tahun 622 masihi, dan kedua, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan hari cuti umum di Malaysia dan merupakan permulaan tahun hijrah bagi umat Islam.

Di bawah terdapat doa Akhir dan awal tahun

Doa Akhir Tahun ini dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata:

“Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”

Dan Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata

“Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan
dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.

Wednesday, December 2, 2009

December I Like It!


alhamdulilah....genap 13thn aku arinih...hehehe...ape? kenape korang jeles? aku silap ape?hehehehe... terbalekkan sjak nombor itue...huhuhu. eleh itue pon nak emo..lek aaaa....apa ade pada nombor. betol tak? ske tak? hahaha

aku rasa impian tuk tahun nie aku dah laksanakan. korang macamana? maklumlah kan lagik 29 ari nk abes tahun...hurmmm masa cepat betol kan? rasa cam tak sempat nak buat plan. cuma satu je keje yang aku tak dapat buat...hurmmm. kang kalo telaksana aku bitau ok..

sambutan besday? aku tak buat apa2 pon. buat bodo jekk. baik kite sambut besday ari2 dr menyambut dok menunggu sampi bulan tiba..hehehe..manusia biase leee...tapi macamana pon aku tetap ske no 2!

thanks pada mereka yg wish....mak n abah, along n angah..n semua kengkawan.. ;]
semoga korang doakan yg baek2 tuk aku ok! tengkiu... n i lap u!

Wednesday, November 18, 2009

Zebra Air

huhu.....2 minggu tak mengetuk jemari kat blog yang hampir2 bersawang nie rasa rindu gak. cerita banyak tapi malas nak update.hehe...

lately memang banyak benda terjadi pada aku tapi cerita2 tu semua aku tak bole tayang kat blog sebab tau2 je laaa dalamzaman it nie..semua orang sebok nak memburukkan orang dalam blog dalam 'muka buku' huhuhu..macam dh tak de rahsia kannn. jadi baik diam dari bercerita cerita yang bole mengaibkan, betol tak?

tinggalkan pasal cerita yang tak best tu kannn..baru2 nie aku masuk koir..hehehe biaselahh dah tua2 baru terasa nk melalak acara berkumpulan...nak masuk pon kontroversi tau..aku tak tau laa nk teruskan atau keluar...hurmm..entahlahhh..tapi bile bersama2 kawan2 laen yang best macam nk teruskan..tp bile ingat @#$%^&* tak sanggup plak nk meneruskan hehehe...kasar bahasa tu tauuu hehe. apa2 pon ' Hari Q ' aritu aku n kawan2 koir dah buat yang terbaik... dengar2 feedback derang memuji katenyerr dari sebelumnya yang hanya tau miming huhu...





gembira bila bersama2 ngan kawan2 ku yang semua SENGET huhu...chaiyooookk!


Tuesday, November 3, 2009

Selamat Malam Sayang ;p

Biarkan berlalu
Semua kepedihanmu
Lelapkan matamu
Biarkan mimpi membawamu
Ke mana kau mahu
Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siang kan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Biarkan berlabuh tirai kisah semalam
Yang indah itu ada padamu
Dengan setiap impian dan harapan
Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Kan ku menjadi arjuna dalam mimpi-mimpimu
Kan ku panah tepat ke jiwamu atas nama cintaku
Pari-pari ku utus bawa kau ke sini lagi
Terhapus semua air mata dengan senyuman

Selamat malam sayang
Selamat malam kasih
Selamat malam sayang
Woooo...

Selamat malam sayang
Selamat malam kasih
Selamat malam sayang
Woooo...
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Selamat malam
Tidurlah sayangku

* sambil feeling nak tido....best ;p

Saturday, October 24, 2009

lama sudah...

Lama dah tak becerita kt sini.. cite banyak tapi jari jemari plak malas nk menari kt 'puteh'...hurmm. Raya Puasa dh berlalu...Raya Deepak dh lepas...akan datang Raya haji pulak. Letih otak bila pikir pasal CUTI bukan apa, penat-penat buat perancangan last-last kena tuka jugakk...nak benci susah nak marah tak kuasa nak maki depan-depan macam tak berani nak mengutuk mampu di belakang aje....haikhhhhh last-last buat bodo je..malang sungguh nasib aku nie. Rase-rase apa yang aku patut buat? arahan tak bole kata tidak. walaupon keje yang aku buat aku ske tapi disebabkan benda-benda remeh camni aku jadi malas. malas nk pikir...malas nk buat...malas nk dengar...malas nk campur...malas segale-gale. Cuti hak siapa? Off hak siapa? EL hak siapa? MC hak siapa? semua tu apa? aku dah BIOL!

Wednesday, September 30, 2009

mood raya lagik kan?



umahku yg byk tingkap!

huhuhu....selamat hari raya maaf zahir jek eakkk....cerita pasal raya macam tak caye jek raya dah lepas..sebokk nk beraya arituh macam nk rakk. betol tak? haikhhhh.. nk cerita pasal raya aku kat kampung..

raya pertama aku n family lepak umah kt kluang jee...tak gi memane pon terkangkang jekkk...hahaha sambil tengok tibi. angah aku beraya umah mertua dia kt semberong,kluang. naseb dia baek tak penah bergaduh ngan abg ipar aku nk balek raya mana dh dekat dua kangkang kera jekkk.. best jekkk.. projek aku ngan along jangan kasi orang raya umah masa raya pertama. kami tutup tingkap n pintu buat2 tak de orang dalm umah...mak pon penat kannn. kasi rest laaa..sian dia masak macam2 hehe. teruk eak kiteorg bukan apa...sekarg raya dah tak best cam dulu. suasana lain sangat. malam tu je aku men bunga api n mercun yg aku beli ngan marni budak opis aku.. syokkkk dah lama tak men letup2 ni...hehe siap lawan2 ngan jiran aku atas bukit hehehe....perangai memang tak senonoh jek aku hehehe...

raya kedua angah n abg ipar dtg umah, baru la kami kua...kami plan gi muar kt tanjung agas umah Busu Aro n Cik Amid, abg n kakak Abah.. kami kua dlm kul 12 jugak laaa...kemas itu ini...ikut highway kua kt Pagoh yang sangat jem cam #$%^&* huhu..sampi dlm kul 3 kt umah Cik Amid....n gi umah Busu Aro n planing tido sana. ptg tu dlm kul 3 menantu Busu aku Abg Hairi, kuakan set 'sound system' dia...pergghhhhh berkaraoke kiteorg sampi kul 7 ptg...hahaha yg kelakar nyer mak aku tak mo lepas 'mic' klaka gile dah la nyanyi cam org musabaqah...hahahaha....bapak aku yg sebok kejar tulisan biru...haru biruuu jadinya..along n angah n laki dia yang tak biase pegang mic pon join cari lagu rock leleh..adehhhhh..haruu..n biruuu lebam aku dengo suara sumbang derang hahahaha....tp memang happy sangat naseb baek mic ade 3 kalo tak jengohhh berebut la jawabnyaaa...huhuhu.. Busu aku kata dh macam pusat karaoke dahhh hehe..lepas rehat n mandi mlam tu kiterorg merayap umah anak2 sedara abah aku dalm 3 buah rumahh...nek kembong makan minum air gas jekk...pastu gi umah tok nah. kire tiap tahun musti gi singgah umah dia laa sbb anak dia abg razak dh banyak tolong aku masa aku baru2 sampi kl dulu. duk uma dia...dtg dr kampung kannnn....kami kira abg n adek laaa..

raya ketiga kami bersiap2 pagi tu..along n angah cari breakfast kt bandar muar satu kedai tak bukak lagik.. tp naseb baek laa ade mamak roti canai yang bukak dapatlaa beli dlm 10 keping huhu..berebut katenyerrr..jadik leeee...tmbh nasi goreng Busu aku wat..kenyang laa jugakkk...so dlm kul 9 kami kua jenguk kubur atuk amin n atok peah...then nek highway kua simpang rengam gi pontian dkt Sungai Bunyi, kampung mak... banyak betol kete time tu....laju2 gile kecuttt gak aku. kami sampi dlm kul 1 ptg terus singgah umah atok2 sedara atuk bedah, atuk lan, atok ami, atuk rus, atok siti tanjung perak, atuk janggut, atuk salleh, atuk esah naek lembikk kiteorang time tuu....hahahaha penat gile.. muke pun dh jadi unggu.. bau badan dah macam tempe hakhakhak....gile busuk..mase tuhhh...kiteorg lanyak je... mak kata sekaligus senang. singgah kubur atuk jantan n atuk betina. last sekali lepak umah arwah atok kesayangan aku laaaa...tak tido sana pon kami plan balek mlm tu jugakkk... umah arwah atok tu makcik kamar aku n laki n anak dia jaga... Cik bacik yg dok jb pon ade beraya situ..gadoh ngan bini dia Cik Effa, dia beli kete balek raya kg dia kt selangor n angkut anak lelaki dia si Eriz skali. sian Cik Bacik aku.. nie semalam aku br dpt tau dia dah lafaz cerai kt bini dia tu....haikhhhh...sejarahhh nie dalam keluarga aku, belom ade yang becerai berai..iskhhhh...iskhhh....sedih pon ada...dah takdirrr

Raya keempat, sudah ada di kluang balekk..huhuhu..pg nie angah n family dia ikut belah laki dia beraya ke JB plakk...so aku, along n mak n abah je kt uma..kami siap2 ready jekkk...pagi2 tu dah kn serang....family abg ipar aku serbu...aku tido lagik time tu..hahaha x dapek nak nolong dekkk.. huhu..kerja2 di bereskan oleh along n mak hehe..sorri la mak acu nantoksss bangetttt!! hiksss...aku bangun derang dah blahhh... so aku mandi n breakfast n rilekksss...men game!!! ptg tuh tengah nk stim2 nantoks..ade orang bg salam alahaiiii....sapa plakkk..tengok2 adek mak aku no 5 Cik Saat n bini n 4 org anak2 dia huhu...seronoknyaaaa...lama tak jumpa tak sampi 5 min tibe2 terdengar suara Cik Eton, adek bongsu mak aku n laki n 2 org anak bujang encem dia...diaorang tak berjanji pon nk datang...kebetulannn...apa lagik acara memasak laaaa.....hahahahaha. derang tido umah kami...malam tu riuhh laaaa....

kasut yang melancarkan jalan2 raye tahun ini!











































































Saturday, September 12, 2009

22 Ramadhan

Tiada salam atau ucapan
Tiada pesan tanda ingatan
Suasana penuh keriangan
Ku teringat pada seseorang
oh...

Di hari yang berbahgia ini
Hatiku kosong dan sepi sekali
Betapa manis kenangi lalu
Menyambut raya bersama denganku
oh...

Tiada bisikan lembut yang ku dengar
Hanya suara azan sayup bergema
Masih kurasakan hangat tanganmu
Di pagi raya bersalam dengan ku

Tetamu datang tetamu pergi
Namun tak tiba orang ku nanti
Hanya sepasang kurung nan biru
Menjadi teman mengubat rindu ku
oh...


lagu nie tetap melekat dalam kepala otak aku..pada aku lagu nie menyimpan seribu kenangan. kenangan yang sentiasa subur dalam ingatan. pejam celik 22 Ramadhan dah menyentuh kita. aku nak menyambung cerita 17 Ramadhan.

waktu aku dan keluarga sampai di kampung petang tu keadaan memang sayu....hujan panas renyai menitik hinggap di kepala kami. seakan tahu kesedihan keluarga kami. keluar dari teksi pakcik suradi, aku sudah melihat kelibat atok jantan dan maksu ku di beranda rumah. atok bangun dan mendapatkan mak.. dan memeluk mengatakan 'dia dah tak de'...aku sebak. kami berpelukkan di tangga..piluuu. kehilangan yang teramat kami rasakan waktu itu.. sambil di tenangkan oleh abah. kami naik ke rumah.. di ruang tamu aku nampak sekujur tubuh berbaring dengan ditutup kain lepas batik jawa dan setanggi kemenyan menerawang di seluruh rumah. tetiba aku rasa takut. maklumlahh waktu tu aku kecik lagik. bila cakap pasal mati mesti ayat 'hantu' tu keluar dari mulut. masa aku masuk penglihatan aku kabur tak nampak seorang pon sepupu2 aku..sebab asap kemenyan kottt...lama aku berdiri memerhati baru aku perasan pakcik2, makcik2 dan sepupu aku semua ada rupanya..mereka sampai lebih awal. khusyuk membaca Yassin dan Al-Quran. paleng basah muka maksu... kesian dia.. dia anak bongsu mesti dia rasa sedih. mak aku adek beradik dia 10 orang tapi ade sepasang kembar. seorang hidup. yang seorang lagi meninggal waktu kecil jadi ade 9 orang semuanya. ramaikannn.. belah abah plak cuma 2 orang jek..sikit plakk hahaha. Jenazah atok betina di semadikan pada petang tu juga. lupa pulakk.. pakcik aku yang di Sabah jek tak sempat jumpa arwah atok betina sebab dia bertugas sebagai tentera waktu tu.. dia sampai keesokkan hari. sian dia... rasa kesal tak dapat jumpa pada saat akhir katanya. tapi aku tahu waktu tu dia redha pemergian atok betina. melambatkan pengebumian orang meninggal tak baik kata mak.. waktu tatapan terakhir..kami diberi peluang untuk cium atok..sedihnya...seingat aku aku cium pipi atok betina. kata mak jangan sampai membasahi jenazah tak elok.. jadi sebelum cium atok aku lap airmata. wangi bau atok waktu tuu....bersih, dan wajah atok seakan senyumm.. Alhamdullilah segalanya selesai selepas itu. kenduri arwah atok kami sekeluarga buat dlm 7 hari berturut-turut..

Itulah kehilangan pertama yang melanda keluarga aku. sedihhh.. apa-apa pun untuk 'atok betina'(Rusiah Sidek) dan atok jantan (Hamzah Hj Nawawi) yang meninggal dunia pada tahun 2000 kalo tak silap..semoga atok aman di sana... Selamat Hari Raya Atok! Insyaallah Raya nanti kita ziarah pusara Atok... Al- Fatihah dari Tuty Tirana untuk Atok berdua..semoga Allah selesa kan kehidupan atok berdua di sana...Amin

Monday, September 7, 2009

17 Ramadhan

tarikh bagi aku yang penuh cerita. setiap kali tarikh ini datang aku semacam mengimbas kenangan aku sewaktu kecil dulu.. seingat aku pd umur aku 10 tahun yang pada ketika tu aku dalam darjah 4.. ketika itu arwah nenek meninggal..ia merupakan saat aku kehilangan orang pertama dalam keluarga..sedih yang teramat sangat waktu itu...mak dan abah datang menjemput aku di sekolah secara tiba-tiba. pada waktu tu aku terpinga-pinga apa yang sedang berlaku. tp naluri hati seakan tahu ada sesuatu telah berlaku. mak dan abah sangat sedih waktu tu terutamanya mak...muka mak basah..mungkin mak menangis..bila ku tanya semasa pulang ke rumah mak hanya kata atok betina (pangilan untuk nenek org jawa) dah meninggal dunia. mak cakap tersekat-sekat. pilu dan sedih bila aku mendengarnya.. kebetulan along dan angah waktu itu tak sekolah sebab sakit perut. mereka sibuk menolong mak mengemas baju tuk kami sekeluarga pulang ke kampung pd petang tu juga..sepanjang perjalanan aku tertanya-tertanya kenapa atok betina meninggal..sakitkah? atau ade perkara lain yang terjadi. sepanjang perjalanan kami ke kampung di pontian johor mak hanya mendiamkan diri, sesekali mengelap mata yang basah. abah leka berborak ngan pakcik suradi yang merupakan pemandu teksi yg tinggal dekat dengan rumah aku. setiap kali cuti sekolah mak dan abah akan hantar kami kekampung untuk menghabiskan cuti bersama atuk dan nenek. bukannya mak nk lepaskan tanggungjawab cuma mak nak aku,along dan angah dapat berjumpa dan bermesra dengan sepupu2 dan menceriakan atok betina dan atuk jantan..hurmmm indahnya kenangan aku bermain di ladang nanas atuk janggot bersama sepupu2 yang semuanya lelaki tu..abg baha, abg andi,abg zakir,abg tapa....huhu. mencurik buah, panjat pokok petai, berbasikal keliling kampung, mandi parit, main bunga api yang atuk jantan belikan....tapi sekarang semuanya dah lenyap..dah sepi..kalau pulang ke kampung dah tiada suara atuk memanggil...rindu nyaaaa... abg baha dan abg andi pun sudah meninggal dunia kerana menagih dadah...kesilapan besar yang mereka buat dalam hidup.muda-muda dah mati. yelahhh ketika kami semua meningkat dewasa masing2 dengan haluan sendiri. abg zakir seakan melupakan kenangan kami. dulu... tidur mesti bawah ketiak abg zakir dan dia suka mengajar aku menyanyi. sebelom tido macam2 lagu dia ajar.. sekarang bila berjumpe macam tak pernah kenal seumur hidup. aku tak tahu sebabnya.. cuma abg tapa yang tinggal. masih berhubung dan dia duduk di negeri sembilan kerana bekerja sebagai polis...dia saja yng masih menegur dan kadang2 menelefon.....*hampir terlupa kisah atuk betina. sesampai di kampung hujan panas renyai2 mengiringi pemergian atuk betina...aduhhh tak sanggup aku nk bercerita....tunggulah aku akan sambung hari lain...

Monday, August 31, 2009

merdeka kah kita?


selamat ulang tahun kemerdekaan yang ke 52 khasnya semua rakyat malaysia. tak sangka sudah 52 tahun kite bebas.. aku gembira sebab tahun nie kemerdekaan kite sambut dengan semangat yang tebal dalam diri. Satu Malaysia... moto yang aku rasa amat tepat kerana sejak akhir2 ini banyak sangat orang2 yang mahu membangga diri. tidak kenal asal usul. bila di atas orang di bawah diherdik2. walaupun tiada sambutan hebat pada tahun ni kerana menyambut bulan ramadhan yang mulia aku tahu rakyat malaysia tetap meraikannyer.. pada aku merdeka tu bersatu....bersatu untuk bebas kan diri...hurmmmm....lain orang lain persepsinyer...betol kan?bukannyer bersatu larikan diri hahahaha....pengecut namanyer.

bagi aku malaysia sudah bebas cuma orang2nyer je...termasuk aku mungkin...masih lagik belom bebas....kadang2 terfikir, bebaskah aku atau masih belom kerana tersekat dengan halangan yang aku bina sendiri...mungkin aku belom matang dalam pemikiran...masih cetek dalam segala hal. Apa pon aku nak perbaiki diri.....mungkin masanya akan tiba untuk aku bebaskan diri.... doakan aku berjaya...Amin




Monday, August 3, 2009

Bertunang dengan nak dara!!

Bertunang? sapa? aku? bukanlahhh.....

sabtu lepas, ecah yang bertunang..dengan sape? adelah jejaka perasan tuhhh...huhu. walaupun aku sempat jenguk sekejap sempat laaa aku terase aura bedebar ecah... comel jek pic ko nie! kawen kang jgn pakai cotton plak...tak lama lagek makan nasi putih laaa...nape? ye laaa ecah dh ckp dia kawen kang makan nasi putih ngan ikan kering bulu ayam jekkk...wakakakaka..hebat!!!



p/s ecah selamat bertunang! moga hari bahagia ko cepat sampai, tak saba nk makan ikan kering bulu ayam!

Tuesday, July 28, 2009

shopping!!!


sape x ske gi shoping kannn....minggu lepas aku, suzie,sha n rical bershoping di JAKEL huhu...sebenarnyer yang nk cari kain si apek comel tu nak wat kemeja katenyer...satu gudang tu cari kain warne peach langsung dia tak bkenan. hampehhhh.....

dan seperti biase laaa...aku la yang bershoping hahahaha....dari bawah ke tingkat atas..atas ke bawah...hahaha pusing2 bayar dekat rm400 gak abess adehhhh....ape nk makan lepas nie? kate sha geget kain la ujung bulan hahaha...ahhhh x kesahlahhh janji aku dapat beli hahaha..puasss!! aku nie kalo gi beli kain memang sangat senang..ske je terus beli...senang... tp paleng syok kiteorg ade beli kain yang 2 flyover leh nampak hahahaha....nantikannn eakkk. tp yang best kami dapat special price gak laaa tuk kain mahal jenis retro..huhuhu 50% huhhh...baru smpi katenyerrr..x tau laa kalo kakak supervisor tu tipo kiteorg....kami jujur jerr menerima hahaha..sampi kedai dah tutup kami masih kt dalam kedai..sangatlahhh murah kain tuuu kakak tu bagi...tengkiu akak!!!

dan mlm tu kami maseng2 puas n disebabkan apek comel tu x dpt kain dia so kami gi JJ AU huhuhu.. kat sane aku n sha dah penat kami melepekkk..suzie n rical je pi jalan huhuhu...n akhirnyer dapatttt....end of day!!!

Monday, July 27, 2009

7 Surprising Facts About Sleep


Can't sleep? You have plenty of company. About half of all adults experience insomnia on occasion, and 1 in 10 battle insomnia on a regular basis, according to the Cleveland Clinic. If you fall into one of those groups, chances are you're already following the tried-and-true rules for a good night's sleep: Don't have too much caffeine (especially late in the day), don't exercise late at night, keep your bedroom at a cool, comfortable temperature, and make sure your bed, pillows and linens are comfy. Those are all good tips, but there are lesser-known things you can try to help you get more rest.

1. Set a Bedtime Alert
Most of us already use an alarm to wake up in the morning, but sleep expert Michael Breus, PhD, author of Beauty Sleep: Look Younger, Lose Weight, and Feel Great Through Better Sleep, suggests setting it at night as well. "I tell people to set their alarm for one hour before bedtime, which reminds them to begin what I call the power-down hour," says Dr. Breus, who is also a spokesman for the Zeo Personal Sleep Coach. He says you should spend the first 20 minutes of that hour taking care of any necessary chores (like walking the dog or making your kids' lunches), then spend the next 20 minutes on hygiene (washing up, brushing your teeth, etc.), and save the last 20 minutes before bed for relaxation. You don't necessarily have to meditate, if that doesn't appeal to you; you can also do deep breathing exercises, read a book or even watch a little TV (as long as it's not too stimulating).

2. Don't Clear Your Mind
Experts say anxiety and depression top the list of reasons people have trouble sleeping. Part of the problem is that many of us just can't seem to quiet that internal voice that starts rambling on about the worries of the day. Of course, if you can clear your mind, go ahead and do it. But if that's impossible, don't force it--you'll only end up panicking about the fact that you're not sleeping, says Paul McKenna, PhD, author of the soon-to-be-released book I Can Make You Sleep. Instead, try slowing down your thoughts. "Practice saying anything and everything that comes into your mind to yourself in a slow, monotonous, drowsy tone," says Dr. McKenna. It doesn't matter if you're thinking about what to buy tomorrow at the grocery store or how a big presentation at work is going to go. If you slow everything down and talk to yourself in an even tone, you'll find it's that much harder to keep worrying (or stay awake).

3. Count Numbers--Not Sheep
Another great way to quiet those racing thoughts is to count backward from 300 by 3s, says Dr. Breus. Unless you're a math ace, you probably won't be able to focus on anything else while you're doing this, which means you'll end up distracting yourself from your stressful thoughts.

4. Get Up a Half-Hour Earlier
Yes, you read that right! If you're suffering from chronic insomnia, try getting up, for example, at 6:30 instead of your usual 7 wakeup time--no matter what time you fell asleep the night before. You may be extra-sleepy for a little while, but this is hands-down the most effective way to reset your body clock, says Dr. McKenna. It works because it teaches your body that it can't catch up on sleep in the morning, so eventually you'll start feeling drowsier earlier in the evening.

5. Consider Seeing a Professional
A sleep psychologist is someone who specializes in gathering info about your emotions and your behaviors specifically as they relate to sleep. Often found at sleep centers, a sleep psychologist can usually help resolve your sleep issues in just four to six sessions, says Joseph Ojile, MD, founder of the Clayton Sleep Institute in St. Louis and a spokesman for the National Sleep Foundation.

6. Don't Worry If You Can't Sleep Right Away
You shouldn't pass out the second your head hits the pillow. If that happens all the time, it's a sign that you're sleep deprived. (Ditto for nodding off during boring meetings and long movies.) Ideally, it should take 15 to 25 minutes from when you lie down to when you drift off to sleep, says Dr. Breus.

7. Go to Bed When You're Tired
If you're having ongoing sleep troubles, don't worry so much about the fact that it's almost midnight and you have to get up in less than seven hours. Forcing yourself to stay in bed when you're not sleepy is just going to contribute to more tossing and turning, says Dr. Ojile. Instead, get up, do something relaxing, and go back to bed whenever you do feel tired. You might end up exhausted the next day (but that was bound to happen either way under these circumstances), and the following night you should have better luck getting to bed earlier.

Tuesday, July 21, 2009

the fall issue!


what! owh my gosh!

In the season finale Marc and Betty are left to battle it out for the same job after the death of a Mode editor Penny. its all about pegeon huhu! tak sangka kembar plak si editor huduh tuhhh... Willy threatens Claire to resign or her dark secret will be shown to Cal at MAMA award nite..but sebaliknya berlaku rancangan jahat tak menjadi yuhuuu! , while Justin nervously waits to see if he has a place in the performing arts school this year but....he cant manage to lord guardian. how sad huh!


At the MAMA award nyte mode wins and Daniel bagi ucapan yang paleng best....terutama last word for his wife Molly...she died tonite....sedihnyerr... Matt pulak struggles with his jealousy, last episode dia nmpk Betty cium Henry thats why dia rase tidak diperlukan.. Betty need time to handle n explain the probs to Matt but she dont hav a time! at the same time Betty n Marc berebut jawatan editor rencana yg jadikan Willy n Daniel baling coin..for fair.. and Betty menang!!! n part yg sedey bile Matt putuskan hubungan derang....huuuuu encem plak tuh Daniel Eric Gold...emmmm....mate cam burung hantu comell!!

end of season three click on it!!

Wednesday, July 15, 2009

wonders of the world!

yup! buku untuk hari ini adelah '1000 wonders of the world' zaman nie dah berubah...dah xde 7 bijik lagik...dah jadi seribu tau! actualy aku dpt buku ni dr opismate yang sebok mengemas kotak tetibe jumpe buku ni....uikhhh pe lagik aku pinjm terus nk baca dalam plastik wrap lagik tuhhh...hishh..hishhh. sapalah yg membuang buku ni...banyak ilmu yg kite leh dapat baca buku nie dah macam melancong seluruh dunia! betol! x caye ke?

aku dah selak td..memang best. buku nie di terbitkan pada 2007 oleh WILCO publishing house..kalo kat kinokuya musti mahal buku nie...tp aku dapt bace free2 jek...korang x jeles ke?
kalo nak pinjam call la aku yekk? best buku nie....meh pinjam mehh....

Sunday, July 12, 2009

nama dia 'PUTEH'



*huhuhu.....dapat jugek akhirnyerrrr....puas ati aku!!

Friday, July 10, 2009

kuda ku lari gagah berani!!!


huuuuu....

apa yang kowang nampak kat pic atas tuh? ianye adelah keadaan diatas meja kerja aku yang penuh dengan macam2 benda.. banyak yg tidak perlu dari yg diperlukann.. btw saje nk bitaw memandangkan entry akhir2 nie kureng bukan apa laa...aku je yg malas nk update huhu..tp aku gembira sebab hari ni ade benda baru atas meja aku tuhhh.... bole teka ke? sila laaa...nanti saya banjer makan..mau??

Friday, July 3, 2009

Tag dari Queen


Copy award untuk diletakkan di blog anda.
- sudah n sebenarnyer...aku sudah wat tag nie..tp xpe laa
aku try wat fakta tuk cik Queen


Nyatakan 6 fakta menarik tentang pemberi award ini

1. aku yang add dia tp kami x pernah bersua
2. blog dia paling banyak bende kelip² sampai pening aku di buatnyer
3. sangat sayangkan bf dia..x caya??
4. kecil molek orangnyer...musti sore dia halus
5. namenyer rozie...br je check kt blog dia huhuhu
6. everyday ade je cerita....kt blog dia

** harap dapat kenal lebih cik Queen

Thursday, July 2, 2009

Tag by Ferk!



The rules:

• Write five (5) interesting facts about the person who gave you this award.
- hensem tapi itam
- suke tido tak kire waktu
- perokok tegar selalu jek aku kejo dia smbil bace Yassin
- ada hati nak jd body builder hukhuk
- bertobatlah sekarang...anda bakal bergelar bapak!!

• Jot down ten (10) interesting facts about yourself or your hobbies.
- suke tido..
- suka melukis
- cintakan hijau
- teh o panas meletop adelah peberet
- suke buat lawak
- tak takut dengan panahan mata huhu....
- minat yang melampau pd gajet masakini...cari info tp x beli huhu
- sangat suke menyanyi...sore ku merdu dehh
- suke mandi air sungai, air terjun sama mcam ferk..kecuali saya bukan badak!!
- satu hari kalo x tekan keypad komputer rase x sempurna...

• Pick your ten (10) most deserving receipients and describe them.
- yang aku kenali ke? daku try..

sha - tahun depan akan kawen..x dpt nk berjimba lagik kannn sedeyyy...
frogies - bile nk wat photoshoot nie.....x saba
myferk - bakal ahli bina badan....hakhak
eyya - satu²nya kiah yang aku kenal tanpa bertemu!
romeo - missed him so much! katenyer demam..ciannn
cece - he is very good fren! missed him too
yana- i dont know where she now....
suzie - minachi yg cirit nie memang comel!

• Leave a comment on the receipients’ blog to tell them they’ve been tagged.
- no....tak payahlahh..

• Paste the award badge in your sidebar.
- suke² je..... gile ape??

Wednesday, June 24, 2009

sejuk ke??


uiiiii...kalo cite pasal sejuk memang aku suke nak tau kenape? sebab aku suke air terjun, air sungai n air hujan huhuhu... maklum je laa sekarang musim tak menentu sekejap panas sekejap sejuk..kalo kat uma sewa aku kt kg baru tuh haikhhh pasang air cond pon belum tentu sejuk dalam bilik..dengan keadaa jerebu kt kl yang kian buruk ni aku selalu rasa nak melarikan diri je..

so aku selalu ambik peluang yang ada disekeliling huhu. bila ade kerja outstation jek..mula la aku planning ngan best buddy unit aku tuk melencong bila abis keje kami kt satu² tempat tuh... nak dijadikan cite bulan lepas banyak kali aku mandi air sungai n air terjun rata² tempat dh pegi tp tak sehebat satu tempat yang jadi peberet aku..tempat tu kat ulu yam baru.. tempat nyer rahsia huhu.. nanti aku buat entry khas tuk tempat tu..

aku n achu n fir

sebenarnya aku nk cite pasal KKB...apa tu? kuala kubu bharu laaa...haha bln lepas aku ada wat pameran n pendaftaran keahlian kat sana bertempat kat Maktab Polis bersempena hari Polis yang ke-200 huhu... lepas abis keje kami mendaki ke Bukit Fraser... disebabkan abang driver kesayangan kami abg din rajin nk bawak..kami pon follow je laaa huhu..

pijot yg segan² nk muntah

walaupun perjalanan nak naik tu ade 2 stage tp aku gigih... cuma kesian kt pijot stage kedua dia dh pening lalat..sebab jalan bengkang bengkok rapat pulak tuhhh aku ngan fir pon bapa kali terjatuh dlm van..gile laju abg din bawak..tp syokk gelakk jek kami sepanjang jalan hahaha. tp stage kedua tuh dia ade time naik 2 jam turun 2 jam so tak la takut sebab xkan bertembung dgn kenderaan len...tp jln dia memang gile pusing!!

sempat posing lagik

sempat kiteorg mandi air terjun kt bkt fraser tuh namenyer air terjun Jeriau.. best gile...dh la tuh tak ramai manusia punnn.. cuma malang nasib kami hujan turun huhuhu...so sempat la mandi 45 min jekk...tak pe janji best hahaha. disebabkan banyak gamba sensor jd aku tak interprem laa kat sini eakk..kang terbeliak mate kowang hahaha..
achu n aku n fir n abg din

pintu masuk Jeriau waterfall

moral of the story aku suke air.....huhuhu jgn plak nk samakan aku ngan badak plak...tampor baru tauuu!!

Tuesday, June 23, 2009

hepi belated!

semoga ayong sehat dan panjang umur!

Thursday, June 18, 2009

ape nie??

uikhhhh..... nie betol ke BOSS ko tegas az? relax jerk ko tido....aku cam x caya jerk bile orang kate BOSS kite tegas, berdisiplin n tepat..huhu ko relax jerkkk... nie siesta atau masuk opis terus tido?? laki sapa la nie... jgn mara laa kalo orang kate ko dah mengembang huhuhu....sekiannn

Friday, June 12, 2009

nanie! nanie! nanie!

selamat pengantin baru pada nanie yang telah melangsungkan majlis hari bahagia bersama ashraf pada 6.6.09 sabtu lepas. Majlis di rumah nanie kat kg makam mersing meriah katenye... dekat ngan kampung aku tuhhh kat kluang huhu..walaupun aku tak dapat pegi umah dia tp adiah dia aku dah awal² beli huhuhuhu... akhirnya kawen jugek korang eahhh.. semoga berkekalan...jangan gadoh² eahhh. maaflah pada nanie sebab aku tak dapat hadir sebab dah planning holiday family masa tuhhh.. katenye ashraf sekali lafaz eahhh....machoo gituu..

selamat pengantin baru!!

Thursday, June 4, 2009

ASTRONAUT!!

dah dua ari tak masuk opis sebab aku outstation ke kuala Kubu..ade program sempena Hari Polis ke-202 di Maktab Polis Kuala Kubu.. rasa busan plak nak masuk kje arini..tapi aku dengar cite TP aku mc sampi jumaat huhuhu...berkobar² la aku nk datang kje arini.. ni la masa nak bergumbira hahaha...bukan apa laaa biase laa...kalo ade bos musti rase tensi kalo kje kannn...(betolkan saya kalo saya salahhh yeee....)

opsss dah melalut dah nie....actualy arinie angkasawan Dr sheikh muzzafar datang library aku (wahhh cam bapak aku jee empunyer library). Ada Program kempen Membaca Kem Remaja Siber yang berlangsung pd jam 9pg -12tghr dia bg ceramah motivasi. Jabatan aku bayar RM12,000 kt dia..fuhhhh.. masa dia masuk kt pintu keris aku n opismate aku sengeh² jek kt situ tetibe² dia tanye nk ambik gambar ke? hahaha..klaka masing² terdiam. tetibe adelah makhluk menjawab 'nakk!!'...terusss je dia berdiri betul² depan aku....wawawawa..apelagik menyelit la aku tepi ketiak dia huhu...mamat tu tinggi mehhh...siap senggol² lagik wahhhh...hakhak..xleh blahhh.. (teringat mase breakfast pg td bukan men kutuk opismate aku kt dia) memandangkan aku bertugas di kaunter kul 10pg so aku cume dpt dengar cite² dia semasa latihan dan drama² swasta dia kat dalam ISS.. setengah jam lebih kurang.... Masa aku tgh menaip nie dia diserbu kat lobi oleh press...nk balek. huhu susah jek jadi orang penting dan dikenali...haiiii betuah laaa badan tp ape yg aku tak lupe dia kate kalo nk jd 'astronaut' gigi tak bole kn tampal... jadi rajin² la gosok gigi!!

video

Thursday, May 28, 2009

Terminate Your Life!!

malam td tengok cite nie . Penat researve kt internet kat pavi, mid, time square, klcc semuanyer full house saket ati betol. last² dapat kt capsquare tak sangka lak..slalu lambt 2 minggu cite baru nk masuk capsquare..apa lagi terus booking..permulaan cite sangat lembab tp lepas tuhh jantung asek berdebar jekk..siape yang tgk filem yang sebelum nie musti tahu jalan cite kann..kalo tak pon layan je laa... paham² sendiri sudahlahhhh.... huhu walaupun ramai aci n manimaran kat sane hahahaha..dah tak pedulik apa aku janji dpt tgk huhu..cume terpakse tahan napas kann cik air papan!!!



sinopsis
Set in post-apocalyptic 2018, “Terminator Salvation” stars Christian Bale as John Connor, the man fated to lead the human resistance against Skynet and its army of Terminators. But the future Connor was raised to believe in is altered in part by the appearance of Marcus Wright (Sam Worthington), a stranger whose last memory is of being on death row. Connor must decide whether Marcus has been sent from the future, or rescued from the past. As Skynet prepares its final onslaught, Connor and Marcus both embark on an odyssey that takes them into the heart of Skynet’s operations, where they uncover the terrible secret behind the possible annihilation of mankind


The latest installment of “The Terminator” film franchise, “Terminator Salvation” is directed by McG, from a screenplay by Michael Ferris and John Brancato. The film is produced by Moritz Borman, Derek Anderson, Victor Kubicek and Jeffrey Silver, and executive produced by Peter D. Graves, Bahman Naraghi, Mario F. Kassar, Andrew G. Vajna, Joel B. Michaels, Dan Lin and Jeanne Allgood.

The film also stars Anton Yelchin as Kyle Reese, Bryce Dallas Howard as Kate Connor, Moon Bloodgood as Blair Williams, Helena Bonham Carter as Serena Kogen, Common as Barnes, and Jadagrace as Star.

The Halcyon Company Presentation of a Moritz Borman Production of a McG Film, “Terminator Salvation” is being distributed in North America by Warner Bros. Pictures, with Sony Pictures Releasing International handling distribution in most international territories (excluding Korea and select Mideast territories). “Terminator Salvation” will be released in Malaysia on 28th May 2009 by Columbia Pictures

** MU vs BERCELONA pagi tadi = 0-2 padan muke MU huhu!!!!

Wednesday, May 27, 2009

Hot Spring!!

fuyoooo.....

smlm aku ade kje pasang pameran kat INSTUN di perak..dah 3 kali aku pasang pameran kt sane. so dh biase dengan pegawai² kt sana. mereka semua peramah smpi lupe aku nk snap pameran yang dah siap pasang huhu. naek pening gak nk pasang kali nie sbb pameran adat perkahwinan ni size dia besar gabak...haha..bergulung² plak tu adehhh. kami siap pasang dlm kul 1 gak laaa..kua² jek gelap gelita mendung..bestnyerrr

so kami berempat plan nk pi air terjun kt slim village..redah jekkk ujan yg lebat giloss tuhh...dlm 10 min kami sampai uikhhhh..best gile tgk keadaan kampung bile ujan sangat sejukk kalah aircond kl..nyaman cam tak mo balek kl jek rasenyerr huhu.

ingt nk mencari air terjun tu tapi ngupernyer air sungai..ada kaaa..tertipu kiah. tapi takpe best gak air sungai di lebih kurang cam kat janda baik jek..cume lebih cantik kawasannyer..nak turun ujan jd kami jengah dalam van toyota kesayangan je laa..nak terjun jek rasenyerrr huuuu. snap² pun dlm van jekk..huuuu gerammm

lepas 15 min kami gerak ke Ulu Slim. katenyerr kat situ ada kolam air panas....waaaaaa best jek bunyinyerrr. arituh masa gi gabai kat ulu langat ade gak jumpe kolam air panas tp tak singgah sebab masa tuhh panas giloss.. tapi time ni ujan lebat musti air tak bape panas kannnn so kami redah jek pi Ulu Slim tuhhh...dalam 30 min br sampai jauh gak. tp yang tak leh lupa sipi² nk kn simbah air lopak kt jalan dengan lori sebab tak tutup tingkap huahuahua di sebabkan abg driver aku ngan pijot sempat jerit jek.. aku ngan fir kat belakang sempat tutup muke jekk sbb terkejut hahaha..klaka basah muke akuu..lawak². (tolonglah gelakkk)

bile sampi jek kat kolam tuhhh...mulut aku ternganga kejap....waaaaaaa jakunnn... canteks n best gilerr..apalagi aku yang berbaju kurung semalam angkat kain tinggi² aaa.. huhu

fuyoooo.....bestnyerrr

si fir dah terlampau excited laju jekk dia masuk...huishhhh budak tu memang.. masuk² je kat wakaf tempat hulur kaki cecah air panas tuhh aku pun lunjurlaa kaki aku yang gebu tuhhh.....makkkkk!!! panas giloss air kat situ...terase cam melecur pun ade...melompat aku kat situ (cuba bayangkan...) fir pun tak saba terus jek meniti kat sebatang kayu yang baik punyer landing kat situ dan malang sungguh naseb fir terpelosok kt ujung titi menjerit dia kepanasan terus buka stoking..padan muke ko..budak degil tak dengo kate...huhuhu excited sangat...kalo la ko terjatuh kt air tu fir sepanjang jalan laa akak menangis tak sanggup tengok ko rentung kuyup huuuuu.... kepanasan air kat situ 104 darjah celsius.. panas giloss..padanlahhh.... banyak kami snap pic kat situ. tp paleng cantek pic kt banner atas tuhhh..aku pakai phone htc fir punyer...(akak dh mention ske la tuuuu)

puas aku semalam..rase tak mo balek pon ade sebab terlalu seronok lepak kat situ. walaupun hot spring tu baru jek nak naiktaraf orang kate yang semula jadi lebih cantik..kannn

Tuesday, May 26, 2009

Power Kids?


arituh gi mid tengok wayunk with suzie,sha,rical n fir. disebabkan ramai manusia kami beli tiket kat gold class kaunter. sebab kaunter len semua sesak mungkin derang tengok syurga cinta huhuhu..ape class tgk cite melayu hahaha.. memula nk tgk push tp x jadi nk tengok muvi yang relaks kepala otak so pilih la cite thai Power Kids! ianya tidak menghampakan...

Guru Lek (Arun Phawilai), seorang jurulatih tinju Thai telah menjadi guru kepada sekumpulan kanak-kanak untuk tujuan mempertahankan diri mereka. Beliau bukan sahaja seorang guru kepada mereka, malah bertindak selaku seorang ayah kepada kanak-kanak tersebut iaitu Wuth (lakonan Nuttawuth Boonrapsap), Catt (Sanisa Chindamanee) dan Pong (Paethaiy Wongkumlao). Ketiga-tiga mereka harus menjaga Wun ( Darun Tantivichitvej), adik kesayangan Wuth, yang menghidap komplikasi jantung. Jib (Navarat Techaratanaprasert), rakan mereka selalu menghabiskan masa bersama-sama mereka sambil menemani Wun.

Mereka secara kebetulan berada dalam situasi genting yang mengubah kehidupan normal mereka tatkala terpaksa menentang sekumpulan samseng satu hari kelak. Kejadian tersebut menyebabkan berlakunya serangan jantung mendadak ke atas Wun yang memerlukan pemindahan jantung segera. Mereka terpaksa bergegas ke hospital yang kebetulan sedang ditawan oleh sekumpulan penjenayah dan pengganas antarabangsa yang diketuai oleh “Peda” (Johnny Ngian). Mereka tidak mampu mengelak dari melibatkan diri dalam mimpi ngeri tersebut.

Di sinilah berlakunya pertempuran antara kanak-kanak berjiwa kental ini dengan pengganas kejam demi menyelamatkan nyawa Wun dan juga demi negara tercinta. Hanya dengan jalinan kukuh persahabatan, keberanian dan keteguhan hati mampu memberi kemenangan kepada mereka.

Title: Power Kids (Haa Hua Jai Hero)
Director: Krissanapong Rachata
Starring: Johnny Nguyen, Nanthawut Boonrubsub, Sasisa Jindamanee
Official website: www.powerkidsmovie.com

Monday, May 25, 2009

Isnin dan Mesyuarat Kelab

isnin ialah hari yang paleng membusankan! disebabkan ade meeting xleh la aku merehatkan diri hari nie., pg nie jek rm3.70 tmbg cab dr sentul.. jalan x jem tp driver cina kopet tuh duk membebel pasal punat door lock dia. aku tengok semua di ikat ngan tali tangsi tuk tarik hahaha..lawak pon ade cina kopet tuhh..tersenyum jek aku dengo..

Friday, May 22, 2009

Love Voice!

Mad World

All around me are familiar faces
Worn out places, worn out faces
Bright and early for their daily races
Going nowhere, going nowhere

And their tears are filling up their glasses
No expression, no expression
Hide my head I want to drown my sorrow
No tomorrow, no tomorrow

And I find it kind of funny
I find it kind of sad
The dreams in which I’m dying
Are the best I’ve ever had
I find it hard to tell you
‘Cos I find it hard to take
When people run in circles
It’s a very, very

Mad World..
Mad World..

Children waiting for the day they feel good
Happy Birthday, Happy Birthday
Made to feel the way that every child should
Sit and listen, sit and listen
Went to school and I was very nervous
No one knew me, no one knew me
Hello teacher tell me what’s my lesson
Look right through me, look right through me

And I find it kind of funny
I find it kind of sad
The dreams in which I’m dying
Are the best I’ve ever had
I find it hard to tell you
‘Cos I find it hard to take
When people run in circles
It’s a very, very

Mad World..
Mad World..
Mad World..
Mad World..

Thursday, May 21, 2009

Family Day!!

Sabtu yang lepas jabatan aku wat family day kat hutan lipur kanching kat rawang. walaupun kenderaan jabatan di sediakan opismate aku nak jugak gi secara konvoi huhu. lebih thrill katenyer. so pg tu kami bertolak dalam kul 8.30 dlm 3 buah kete huhu..disebabkan masing² tak tau jalan kami guna walkie talkie hahaha...cam nk gi penang jekk..kecoh jek lebih. ngam² kul 9.30 kami sampi. terus jek park n wat pendaftaran n ambik no bertuah *121* canteksss

cam best jek...tp x best ponnn

then terus gi kat khemah terus ambik breakfast yang disediakan oleh Siti Catering.. nasi lemak nan ado yerr.. pastu terjerit² la mc bitau ade senam seni pagi tuhhh...xde maknenyerr kiterorg melepak jakkk sambil bergosip hakhak. ramai la yang bawak laki, anak, mak, adek, bapak, anak sedare, pakwe pun ade ntah jd ahli keluarga pun lum tentu huhu. meriah la jugak..apa taknyer time ni la nak tayang kannn

senam x seni

aku n kengkawan malas jek nak join aktiviti derang arituhh kami semua pasif..punggung melekat kat kusi sejak datang haha..tak kosa nk lari bawak bola ping pong dalam sudu huhu... tujuan tu ingt nak dapat no bertuah laa..tu yang duduk jekk. sowang² opismate aku dapat ade yg dapt beras seguni, mangkuk itulah mangkuk inilah yang dpt beg duit syiling pun ado...kesian miskin benor kelab jabatan aku huhuhu..sebab dengor² tak ambik tajaan tuk family day tahun nie bulat² pakai duit kelab..hurmmm nek busan aku menunggu aku pun gi bilik air.. mak aikhhh rm0.50 sekali masuk betul² makan duit orang.. terkojut akuu.. balek dr toilet suzi bitau no aku nek dapat hamper jekk..caittt ingat dapt la barang mahal² tak merase leee..

memanjat

majlis abes dalam kul 1 tghri gitu..kami dh x tahan nk melompat kat air tejun kt atas terus jekk pi tuka baju n memanjat laaa...bole tahan laaa tinggi dia naik mencungap aku abes napas tp tak leh lawan ketinggian air tejun gabai kat langat..dl 10 min smpi atas ramai orang dahhh..nk cr port pun susah sbb kt situ banyak monyet aka beruk yang bekeliaran secara suke² mereka.. nak letak barang pon susah. seb baek kakak mazni ade..dengan rela hati dia menjaga beg n makanan.. tengok keadaan tak berape best ramai plak kaum sejenis ngan samy vellu tgh syok mandi manda huh... dpt je port melompat n nk wat yoga terus jek melekat..tak bape best laa banyak batu n sampah daun. saket jek kaki aku merah² kn batu..sakettt dlam sejam gitu kami pun blahh. moral of the story adelah tak payahlah korang nk gi hutan lipur kanching nie tak seronok langsung air terjun pun tak best banyak binatang peliharaan plak huhu..

nie la binatang peliharaan kanching